Fota genom glas

Jag har stora fönster hemma, och otrolig utsikt. Många av fönstren är dock inte öppningsbara, utan av gammalt slag som sitter fastmurade. Detta har gjort att jag har blivit expert på att fotografera genom glas – eller så bra man nu kan bli i alla fall, för att fota genom gammalt glas blir sällan perfekt. Ibland får man effekter som passar fotografiet, förvisso, men det blir aldrig helt ”rena” bilder.

Sanslösa solnegångar

Från mina stora gamla fönster syns vida slätter och särskilt gillar jag de fönster som vätter mot väst, som lägger sanslösa solnedgångar på display framför mig kväll efter kväll. Jag vet inte hur många tusen foton jag har tagit från dessa fönster och är nästan rädd för att försöka mig på att räkna dem.

Nya, öppningsbara fönster

Nu har jag i alla fall beslutat mig för att byta ut de gamla fönstren mot nya, öppningsbara. De gamla fönstren må vara vackra, men dels är det ju då problematiken kring fotograferandet som börjar reta mig, även om det är en bisak i sammanhanget, för dels är fönstren just gamla, med allt vad det innebär av drag, kyla och uppvärmningskostnader.

Vintagecharm byts ut mot modern skärpa

Jag må ha blivit expert på att fota genom glas, och fått några riktigt vackra solnedgångsbilder i vintagestuk tack vare de gamla fönstren, men nu är jag redo för skarpa, klara bilder, tagna från ett varmt rum.

Du kan också gillar