Om att fota snö

Nu lämnar vi väl förhoppningsvis snösäsongen bakom oss för ett tag framåt, men jag vill ändå tala lite om just snö, för som fotograf är snö lite av en het potatis. Jag är förstås mer än bara fotograf, bland annat är jag en hängiven skidåkare och älskar friluftsliv i allmänhet, men under vintertid i synnerhet. Inget är bättre än att åka upp till Orsa Grönklitt i Dalarna, checka in i stugbyn och spendera dagarna med längdskidåkning. Kameran har jag med mig såklart, för att fotografera snöklädda miljöer är alltid en spännande utmaning.

Skidåkning i centrala Stockholm

Detta året har vi haft gott om snö och till och med i centrala Stockholm finns ju välbesökta skidbackar – jag tänker förstås på Hammarbybacken. Denna skidbacke har jag besökt ett femtal gånger och som skidupplevelse står just denna ”skidort” kanske inte i topp, men lägesmässigt är den för en Stockholmsbo oslagbar. Man hinner liksom åka lite skidor efter jobbet om andan faller på! Otroligt egentligen. Hammarbybackan är uppbyggd på sopor och avfall från större byggprojekt och det känns ju ganska påhittigt.

Förhoppningsvis är snön slut för i år

Men åter till det här med att fotografera snö… Man tror kanske att det borde vara en enkel sak, men det kräver både fantasi och erfarenhet – eller en del tur – för att lyckas med att skapa vackra bilder i snöklädda landskap. Jag har några favoriter i min portfölj, men de har jag slitit hårt för att skapa under många års tid som fotograf. Nu lägger jag årets jakt på hyllan och börjar damma av makroobjektivet inför alla vårblommor!

Du kan också gillar