Att fotografera spädbarn

Som fotograf blir man ofta ombedd att ta spädbarnsporträtt på de mest fascinerande sätt. Det finns en stark trend de senaste åren att ta bilder på nyfödda små sötnosar och då vill man ha en proffsfotograf som ger bilderna rättvisa. Den där första tiden i livet är så väldigt skör och oskuldsfull att jag till hundra procent förstår nya föräldrars önskan om att föreviga den på bästa tänkbara sätt.

Barnets egen vagga

Det är förstås en ganska stor utmaning att fotografera spädbarn och föräldrarna spelar en aktiv roll i kulisserna. Det är också bra om de själva kan ta med saker som babyskydd eller kanske barnets egen vagga, så att bilderna får ytterligare ett skikt av äkthet och renhet. Den där vaggan som man fotar dem i kanske spädbarnet sedan en dag själv använder till sitt barn. Det blir magi!

Jag har såklart ett lager av söta kläder, filtar, accessoarer och attiraljer som man kan inkludera i bilderna och ofta vill föräldrarna just detta – att barnet ska ligga i en virkad påse föreställande en fjärilskokong eller dylikt. Personligen föredrar jag det rena, enkla, men det är såklart alltid föräldrarnas önskemål som bestämmer hur det blir.

Mätt och belåten – och lite nannig

Det är fint att få äran att fotografera spädbarn, även om det kan vara både tidskrävande och svettigt. Generella rekommendationer inför en fotosession med spädisar är att se till att de är mätta och redo för en liten vilostund när de kommer – i den mån det går. Då får man lite mindre gnäll och lite större chans att de somnar sött i någon gullig position.

Du kan också gillar